Undervurder ikke vigtigheden af vinterdæk!

Undervurder ikke vigtigheden af vinterdæk!

admin oktober 27, 2017

Forestil dig, at du køber et par sko, du vil gå i hele året. Du har dem på ved stranden, i mudder, i snevejr og bidende kulde, i regn, på asfalt, grus osv. Du vil nok give mig ret i, at en type sko egner sig bedre til de enkelte formål, og at det ikke ville være bekvemmeligt at bruge samme fodtøj sommer og vinter ud.

Det er præcis det samme med vinterdæk.

Vinterdæk, er pengene værd?

Det er min mistanke, at mange af vi danskere har et lettere løst forhold til vinterdæk.

Nogle gange oplever vi at vinteren ikke er så hård, og så venter vi med at skifte eller trækker beslutningen i langdrag.

Desværre er det danske vejr bogstaveligt talt ”som vinden blæser”. Den ene dag kan vintertemperaturen være på 7-8 grader og mild, mens næste dag kan være præget af dårligt vejr og iskolde temperaturer.

Det stiller bilisten i en situation, hvor der desværre bliver skabt en undskyldning for overhovedet at overveje, om man bør bruge tid og kræfter på vinterdæk. For er der tør vej og mere end 7 graders varme, er sommerdækket jo bedre at køre med, mens man nok lige kan overskue den ene dag, det så risikerer at vejret kræver vinterdækkene.

En ting der er værd at tage i betragtning er dog bremselængden på de to typer dæk under forskellige forhold. På tør vej, i 16 graders varme og op, bremser sommerdæk ca. 8 procent bedre. Men! I -3 grader på saltede, men fugtige veje, er vinterdækket 17 % bedre til at standse køretøjet. I decideret sne bliver vinterdækkets performance blot endnu bedre sammenlignet med sommerdækket, da de forkerte dæk i sne kan betyde hele 75 % forskel!Så set i forhold til sikkerhed er vinterdæk absolut pengene værd.

Det er derfor også bedre at have vinterdæk monteret, så de er der på kolde, fugtige dage kontra at tage chancen og køre med sommerdæk.

Hvornår skal du så montere dine vinterdæk?

Den gængse regel er, at man skifter, når temperaturen falder til under 7 grader.  Denne temperatur er valgt fordi, at der er taget udgangspunkt i dagtimer. Jo tættere man er på tidlig morgen eller sen aften, jo større er risikoen for lave temperaturer – og dermed glattere veje.

Sørg derfor for at gøre brug af vinterdæk, når efteråret begynder at melde sig, og der kommer mere nedbør, mere blæst og koldere dage.

Har du ikke nogle vinterdæk, bør du anskaffe dig nogle. Der findes masser af billige vinterdæk i god kvalitet både i webshops og hos forhandlere.

Den hurtige konklusion

Du bør naturligvis følge med i sæsonernes skifte og huske at veksle mellem sommer- og vinterdækkene.

Alene forskellen i bremselængden bør være nok til at du husker at skifte, så både du og dine medmennesker ude i trafikken kan færdes mere sikkert.

Husk nu at dæk til vintersæsonen trods alt er designet med langt bedre greb, så du ikke har samme risiko for at køre fast eller skride under opbremsning.

Har du konkrete spørgsmål som f.eks. forhold mellem din bil og vinterdækkets bredde, mønster og dybde eller andre tekniske ting, anbefaler vi, du opsøger et værksted og får kontrolleret bilen og dine dæk.